сряда, 16 март 2016 г.

КАЗУСЪТ „ГИГИНЦИ” РАСТЕ, НО НЕ СТАРЕЕ!

„Каква е истината около евентуални заплахи в Гигинския манастир, не бих искала да коментирам. Не съм била там в конкретния случай. На няколко пъти игуменът – дядо Евгений, един възрастен и изключително почтен монах, се оплаква и му е толкова болно, а и не му се говори за това. Беше много наранен от отношението на отец Никанор към него. 

До колкото разбрах от дядо Евгений, отец Никанор е искал да му вземе игуменството, гонел го е от манастира и до колкото знам той не живее вече там. Това е манастирът, в който той навремето е приел отец Никанор, кръстил го е, въвел го е във вярата, приел го е за монах. Той на практика е негов духовен син и подобно отношение от чедото му е много болезнено за него като негов духовен отец. Човек се срамува и не иска да говори за това, такава беше нагласата и на дядо Евгений”.

Така коментира скандалите в Гигинския манастир началникът на Отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод, Александра Карамихалева. Тя беше категорична, че патриарх Неофит е запознат със случая, в течение е и викарният Браницки епископ Григорий. По отношение на бъдещи мерки за преодоляване на кризисната ситуация, Карамихалева уверява, че такива непременно ще бъдат взети.

По думите й, за да се предприемат действия, трябва да има официален сигнал от монах Йоан /Занко Станойков/, който тиражира отворено писмо до патриарха и ръководните фактори в Църквата ни. Като всяка институция обаче, има определен ред в Църквата и трябва да има официален сигнал, който не е през медиите, а чрез подаден сигнал в самия Синод, твърди Карамихалева.

„Не зная, какъв е гнева на отец Никанор, не зная и нагласите му. Надявам се да не се случи нищо фатално”, заяви шефът на Отдел „Връзки с обществеността” при Светия Синод, още повече, че според думите на монах Йоан, полицията в Брезник също е била сигнализирана за проблеми и заплахи за живота на хора в манастира.

„Митрополията не разполага със силови структури, които да охранват манастира и това не е работа на Църквата. Това е функция на полицията. Митрополията може да вземе административни мерки. Отец Йоан трябва да внесе и официално писмо. До колкото аз разбрах игуменът не живее в манастира, а в някаква килийка. Те имат обори там. Къде живее този човек, не зная”, сподели със загриженост Александра Карамихалева, която е разговаряла с архимандрит Евгений преди заминаването на официалната делегация в Москва, за награждаването на патриарх Неофит.

Напълно неприемливо е игуменът на такъв голям и красив манастир да обитава обори, заплашван от това, да бъде лишен от игуменството си! Някой се опитва да го изкара луд, но той далеч не е такъв. Напротив, това е силно вярващ човек, който спазва стриктно монашеството си и носи служението си сам на своите плещи. Не е нормално игумен да бъде подлаган на подобно унижение от когото и да било, какъвто и да е той, камо ли пък от негов духовен син и монах! Това е нещо напълно недопустимо.

Ако се счита, че даден игумен си е загубил разсъдъка, какъвто НЕ Е случаят тук, то тогава има процедура и официален ред, а не се предприемат солови действия за смяна на игумен. Това е напълно незаконно обладаване на правомощия, което по същество е опасна форма на самоуправство!

„Този манастир беше напълно изоставен и порутен. Виждате, какво се съгради под неговото игуменство /на архимандрит Евгений/. Той възроди буквално от нищото този манастир. И сега да претърпи такова нещо и то от човек, когото той е кръстил, той е родил във вярата…!”, споделя с недоизказ и с тревога началникът на  Отдел „Връзки с обществеността” при Светия Синод.

Г-жа Карамихалева обясни още, че патриархът болезнено изживява това, което се случва в Гигинския манастир. Тя още веднъж увери, че действия ще бъдат предприети по случая. „Всеки ще си свърши работата, и полицията по съхраняване на живота, и митрополията по нейните правомощия”, категорична беше Карамихалева.

Да се надяваме, че каквото и да се е случвало и да се случва в Гигинския манастир, то ще остане в рамките на чистотата на монашеството и братството между монасите, в противен случай това ще бъде едно кърваво петно на самото лице на Православната ни Църква!

Дано, докато чакаме формалните подробности по подаване на официален сигнал до Синода, да не се случи нещо с игумена, или с когото и да било в манастира, което да опетни Църквата ни пред света. А такива петна е имало и с неврокопски митрополит Борис, а и с други, дори и в доста по-ново време….!
Докато мъдрите се намъдруват, лудите да не се налудуват….!!!!?

Впрочем, защо е необходимо формално писмо, нали самият игумен е дал яснота по въпроса пред отговорен фактор в самия Синод, защо е нужно да се внася писмо, което да потвърди думите на архимандрит Евгений…, някой  съмнява ли се в тях – в думата на един православен монах…!? 

2 коментара:

Анонимен каза...

"някой съмнява ли се в тях – в думата на един православен монах…!? "
Вие чувате ли се какви ги бръщолевите, палата с църквата на арх. Евгенийй как ще коментирате, а дявола къде го слагате или за вас той е митология, осъзнайте и първо потърсете Истината, а след това пише врели некипели.

Анонимен каза...

Никанор,защо не си отидеш в щатите и станеш отново брокер.